Laborvizsgálati eredmények azonnal, közvetlen a háziorvosnál (cikk sorozat – 1. rész)

Laborvizsgálati eredmények azonnal, közvetlen a háziorvosnál (cikk sorozat – 1. rész)

A Praxis Menedzsment háziorvosi szaklap 2016. áprilisi (VI. évfolyam 2. szám) számában megjelent Dr. Fekete Mátyás (állandó minőségügyi szakfőorvos az orvosi laboratórium szakterületen) szerző cikke szerint a laborvizsgálatok egy meghatározott része az erre vonatkozó szabályozások elkészültét követően a háziorvosok által is végezhető lesz majd a jövőben.

 

Mai egészségügyi rendszerünkben nemcsak az alapellátásban dolgozó orvosok, de az ellátottak egyre fokozódó elvárása is, hogy a kivizsgálás helyén, a lehető leggyorsabb módon, megbízható, ellenőrzött laboratóriumi eredmények szülessenek. A betegek ugyancsak kiemelt elvárása az egy helyen történő, minél szélesebb körű laboratóriumi ellátás, lehetőség szerint az első orvoshoz fordulás (háziorvosi/családorvosi ellátás) helyszínén.

laborvizsgalati-eredmenyek-azonnal-kozvetlen-a-haziorvosnal-crp-a-gyulladasra-jellemzo-parameter-cikk-sorozat-2-resz-4

További előny a háziorvosoknál történő vizsgálatok javára, hogy a betegút rendkívüli mértékben lerövidül térben és időben, azaz sok esetben nem kell laborba elmenni vérvételre a háziorvostól kapott labor beutalóval, a laborba visszamenni az eredményért, majd azzal ismét felkeresni a háziorvost, amely folyamat sokszor napokat, heteket is igénybe vehet.

laborvizsgalati-eredmenyek-azonnal-kozvetlen-a-haziorvosnal-cikk-sorozat-1-resz-1

A háziorvosi praxisok jelentős része jelenleg is végez alap labordiagnosztikai – vércukor és vizelet -, vizsgálatokat, tehát a háziorvosok számára nem újdonság a helyben végzett, vérvételt nem igénylő gyors diagnosztikai vizsgálatok elvégzése.

Dr. Fekete Mátyás szakember közlése alapján a bevezetendő, háziorvosi rendelőkben további elérhető vizsgálatok a következők lesznek: prothrombin-INR vizsgálatok a véralvadás csökkentő gyógyszereket rendszeresen szedő betegeknek, CRP vizsgálatok a gyulladások bakteriális vagy vírusos eredetének megállapításához, allergiaszűrési vizsgálatok az arra rászorulóknak, valamint a székletvér vizsgálatok a vastagbélrák szűrésére.

Az egészségügy minden szereplőjének – beleértve legfőképpen a betegeket is, akiknek véleményünk szerint kérniük kellene saját háziorvosuktól a vizsgálatok mielőbbi bevezetését -, érdeke a rendszeres, háziorvosi rendelőkben történő laboratóriumi gyakorlat kialakítása. Ez a lépés javítaná a gyógyszerek egy betegre eső gyógyszer fogyasztásának helyes mennyiségét a feleslegesen felírt antibiotikum készítmények csökkenése révén, csökkenne a kialakult szövődmények, mellékhatások előfordulása, és az azonnali eredményes gyógykezelés megkezdésével jelentősen kevesebb lehetne a betegállományban töltött munkanapok száma.

laborvizsgalati-eredmenyek-azonnal-kozvetlen-a-haziorvosnal-cikk-sorozat-1-resz

A laboratóriumi vizsgálatok során a betegekről nyert megbízható laborvizsgálati eredmények meghatározó szerepet játszanak az orvosi döntések több mint 60-75%-ában. Ezek többek között eldönthetik egy beteg kórházi felvételét, segítik a betegség meghatározását, az állapotváltozás nyomon követését, és hozzájárulnak a minden szempontból alkalmas orvosi kezelés megválasztásához, annak hatékonyságának, továbbá a gyógyulás kimenetelének a megítéléséhez. Az orvosi laboratóriumi vizsgálati tevékenység jelentős hozzájárulást jelent különböző betegség rizikófaktorok meghatározásához, a betegek egészségügyi állapotának felméréséhez is.

laborvizsgalati-eredmenyek-azonnal-kozvetlen-a-haziorvosnal-cikk-sorozat-1-resz-3

Ezeket a vizsgálatokat ismertetjük meg cikksorozatunkban a témához kapcsolódówww.haziorvosidiagnosztika.com honlap segítségével, amelyek eredményének minél gyorsabb megismerése a betegek számára véleményünk szerint is mindenképpen üdvözlendő egészségügyi fejlesztési lépés lenne a kormányzat részéről.

Forrás: https://www.hirmagazin.eu/laborvizsgalati-eredmenyek-azonnal-kozvetlen-a-haziorvosnal-cikk-sorozat-1-resz