Laborvizsgálati eredmények azonnal, közvetlen a háziorvosnál INR vizsgálat – a véralvadásgátlót szedő betegek szükséglete (cikk sorozat – 4. rész)

Laborvizsgálati eredmények azonnal, közvetlen a háziorvosnál INR vizsgálat – a véralvadásgátlót szedő betegek szükséglete (cikk sorozat – 4. rész)

Negyedik cikkünkben a protrombin időt (PT-INR) vesszük sorra, amely a tartós orális antikoaguláns terápia monitorozására általánosan elterjedt és alkalmazott vizsgálatot.

laborvizsgalati-eredmenyek-azonnal-kozvetlen-a-haziorvosnal-szekletver-a-vastagbelrak-jelzoje-cikk-sorozat-3-resz-3

Miért is fontos, hogy ez a vizsgálat könnyen elérhető legyen a háziorvosnál, megvárható eredménnyel?

A hidroxikumarin-kezelés beállításakor naponta kell ellenőrizni az INR-t. A 2,0-es INR elérését követően további két hétig hetente két alkalommal célszerű kontrollálni. Később, a beteg INR-értékeinek stabilizálódását követően, már elegendő négyhetente egyszer ellenőrzést végezni. A magyarországi orvosi diagnosztikai laboratóriumokban 2015-ben 2,5 millió darab prothrombin meghatározást (INR-vizsgálatot) végeztek ilyen céllal.

laborvizsgalati-eredmenyek-azonnal-kozvetlen-a-haziorvosnal-inr-vizsgalat-a-veralvadasgatlot-szedo-betegek-szukseglete-cikk-sorozat-4-resz

A Syncumar tabletták a kumarin-típusú véralvadásgátló gyógyszerek közé tartoznak, melyek akadályozzák a K-vitamin felhasználását. Hatásuk következtében nem képződik kellő mennyiségű hatékony, a véralvadás során felhasználható faktor, így a véralvadás lassabb lesz. A jól beállított Syncumar-kezelés időtartama alatt állandó és egyenletes véralvadás gátlás alakul ki, mely csökkenti a vérrögképződés és a nagyobb vérzések bekövetkezésének valószínűségét.

Egy Cohrane tanulmány megvizsgálta, hogy az antikoaguláns kezelés ágy melletti (otthoni vagy háziorvosi) monitorizálásának van-e pozitív hozadéka a mortalitási és morbiditási adatokra nézve. (Garcia-Alamino JM, Ward AM, Alonso-Coello P, Perera R, Bankhead C, Fitzmaurice D, Heneghan CJ. Self-monitoring and self-management of oral anticoagulation. Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, Issue 4. Art. No.: CD003839. DOI: 10.1002/14651858.CD003839.pub2.)

laborvizsgalati-eredmenyek-azonnal-kozvetlen-a-haziorvosnal-inr-vizsgalat-a-veralvadasgatlot-szedo-betegek-szukseglete-cikk-sorozat-4-resz-1

A vizsgálatból az derült ki, hogy az összes vizsgált és standardizált klinikai tanulmányban statisztikailag jelentős mértékben csökkent az antikoaguláns kezelt betegek mortalitása akkor, ha ők maguk vagy hozzátartozójuk, illetve a háziorvosuk beteg közeli PT-INR meghatározást végzett, és ez alapján követte és módosította a kezelést. Ugyancsak csökkent a nagyobb vérzéses események száma, a vérzések mértéke és a vérzés ideje a beteg közeli monitorizálást végző személyeknél a többi kezelt beteghez képest. Összességében bizonyítékon alapuló következtetésként levonható, hogy a betegágy melletti – másképpen háziorvosi -, monitorizálással ellenőrzött antikoaguláns kezelés sokkal jobb eredményeket adott, mint a hagyományos laboratóriumi vizsgálattal követett beteg esetében.

laborvizsgalati-eredmenyek-azonnal-kozvetlen-a-haziorvosnal-inr-vizsgalat-a-veralvadasgatlot-szedo-betegek-szukseglete-cikk-sorozat-4-resz-2

Ma már létezik a www.haziorvosidiagnosztika.com alapján olyan – ráadásul magyar gyártmányú! -, PT-INR mérő készülék (amelyből közel 500 db-ot használnak már háziorvosi praxisokban is), amely megfelel az elvárt és előírt szakmai feltételeknek, azaz valós mérést (és nem származtatott eredményt ad) végez, és a PT-INR mennyiségi értékei azonos mértékegységgel és hasonló referencia tartománnyal rendelkeznek, mint a laboratóriumában végzett vizsgálatok.

A vizsgálat ujjbegy vérből történik, és a betegnek nem kell havonta vagy sűrűbben a megszokott háziorvos-laboratórium-háziorvos útvonalat bejárnia, amely rengeteg időt (sok esetben a munkahelyről történő hiányzással jár), utazást jelent. Az egész folyamat megoldható egy háziorvosi megjelenéssel.

00104797_cw_image

Minden ilyen betegségben érintett ember érdeke, hogy ez a rendszeresen végzendő vizsgálat megjelenjen mielőbb a háziorvosi rendelőkben, amelyért maguk a betegek is tehetnek azzal, hogy felhívják erre a háziorvosuk figyelmét, valamint kinyilvánítják feléjük igényüket a bevezetésre.

Forrás: Csomor Flórián