Vérvizsgálat a háziorvosnál? A kormány támogatja

Vérvizsgálat a háziorvosnál? A kormány támogatja

A kormány támogatja, hogy a háziorvosok olyan diagnosztikai berendezéseket szerezzenek be, amelyekkel helyben el lehet végezni alapvető vérvizsgálatokat. Ráadásul ma már olyan modern vizsgálati eszközök állnak rendelkezésre, hogy ezt csupán az ujjbegyből vett egyetlen csepp vérből meg lehet tenni. Az EMMI lapunkkal azt közölte: a lakóhely közelében elérhető ellátások és szolgáltatások kibővítése, ezáltal a betegutak lerövidítése és ennek központi támogatása egészségpolitikai prioritás.

Ki ne akarná megkímélni magát az állandó laborba járás kellemetlenségeitől? Hát nem lenne jobb, ha az általunk évtizedek óta ismert háziorvos tudná elvégezni az alapvető laborvizsgálatokat? Kevesen tudják, hogy erre tavaly óta törvényi lehetőség is van. Sőt, a megfelelő diagnosztikai eszközök is rendelkezésre állnak, mi több, hazai gyártásúak.

Ráadásul a kormány anyagilag is támogatja, hogy minél több háziorvos szerezze be azokat a modern eszközöket, amelyekkel ki lehetne váltani a bonyolult,  időigényes és fárasztó laborba járást.

 

Ahogy erről korábban is írtunk, az egészségügyi alapellátásról szóló, tavaly elfogadott törvény immár lehetővé teszi, hogy ha a háziorvos a meglévő szakképesítésen kívül egyéb szakvizsgával is rendelkezik – például belgyógyász, kardiológus, fül-orr-gégész –, az OEP-pel kötött szerződés birtokában ezt a szakmáját is tudja gyakorolni, finanszírozottan. Betegeiket nem kell továbbküldeniük a szakrendelésekre, hanem saját maguk részesíthetik őket szakellátásban. Ezzel tehermentesíthetik a járóbeteg-szakellátást, a kórházakat és a laboratóriumokat is.

Aligha kérdés, hogy a diagnosztikával megerősödő alapellátásé a jövő. Az viszont kérdés, hogy ez a jövő tőlünk milyen messze van.

A kormány szándékai szerint már közel. A diagnosztikai eszközök ugyanis már egy ideje rendelkezésre állnak. Olyan magyar gyártású berendezések vannak forgalomban hazánkban, amelyekkel a háziorvosok „saját hatáskörben” el tudják végezni azokat a vizsgálatokat, amelyekért manapság a központi laboratóriumokba zarándokolnak a páciensek.

A magyar DIAGON cég például már 2008-ban felismerte, hogy a diagnosztika fejlődési iránya a megbízható, valós mérésen alapuló, gyors eredményt szolgáltató és teljes vérből történő vizsgálatok felé mutat.

diagon2Elkezdte saját PT-INR mérőkészülékének kifejlesztését, amely 2011-ben került forgalomba. Ez volt a világon az első olyan műszer, amely már valós mérésen alapuló – nem valamilyen származtatott – eredményt szolgáltatott. A háziorvosi praxisokban jelenleg már több mint hatszáz CoagS üzemel.

Akkor mi a gond?

Bár az egészségügyi kormányzat is próbálja ösztönözni, hogy a betegek minél nagyobb hányada már a háziorvos rendelőjében szakellátásban részesüljön, az OEP a háziorvosi diagnosztikai berendezéseket még nem finanszírozza.

Pedig a háziorvosok alapvető funkciója épp a „szűrés” lenne. Ideális esetben ők helyben el tudnák végezni a legszükségesebb laboratóriumi vizsgálatokat is.

Egy prothrombin vizsgálat költsége nagyságrendileg 500 forint – körülbelül másfél buszjegy ára -, miközben ma sok helyen a vérvételért a beteg 1000-2000 forintot fizet ki, ami nem jelentkezne részükre költségként.

Ráadásul a jól ismert háziorvos rendelőjében még a vérét is szívesebben adja az ember… Főleg, ha az csak egy csepp! Akkor mi a gond?

Kérdéseinket feltettük az egészségügyi államtitkárságnak is.

1. Hol tart az egészségügyi kormányzatnak az az elképzelése, hogy
ha a háziorvos a meglévő szakképesítésen kívül egyéb
szakvizsgával is rendelkezik, az OEP-pel kötött szerződés
birtokában ezt a szakmáját is tudja gyakorolni, finanszírozottan? Mi
változott az egészségügyi alapellátásról szóló
törvényjavaslat óta?

2. Hány háziorvos élt, él ezzel a lehetőséggel?

3. Van-e olyan kormányzati szándék, hogy az OEP-en keresztül
támogassák, finanszírozzák a háziorvosok diagnosztikai
tevékenységét, ezzel is tehermentesítve a járóbeteg szakellátást
és a kórházakat?

4. Van-e olyan szándék, hogy központi támogatást kapjon az a
háziorvos, aki beszerzi az ehhez szükséges diagnosztikai
eszközöket, berendezéseket?

Az alábbi válaszokat kaptuk. Egyúttal értelmeztük is a bürokratikus bikkfanyelvet.

 • Az új feltételek miniszteri rendeletben történő megjelenéséig
  ilyen tevékenység a jelenleg érvényben lévő kritériumok
  teljesítése, a szakmára kiadott működési engedély
  alapján végezhető, a közfinanszírozott háziorvosi ellátástól
  elkülönülten. (Vagyis egyelőre a helyben végzett diagnosztikai vizsgálatok pénzbe kerülnek.)
 • Az így megjelenő további kapacitások finanszírozásba történő
  befogadását Államtitkárságunk a lakóhely közeli egészségügyi
  szolgáltatások rendszerének részeként kívánja megvalósítani. (A kormány is a helyben végzett laborvizsgálatok kiterjesztésén gondolkodik.)
 • Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program éves fejlesztési
  keretének megállapításáról szóló 1037/2016. (II. 9.) Korm.
  határozat  „Az alapellátás és népegészségügy rendszerének
  átfogó fejlesztése” címen 18 milliárd forint keretösszeget
  különített el, ennek részeként  kerül sor a lakóhely közeli
  egészségügyi szolgáltatások rendszerének, valamint a
  finanszírozható, ellátórendszerbe illeszthető praxismodellek
  kidolgozására. (A működés kidolgozására már szánnak pénzt.)
 • A háziorvosok diagnosztikai lehetőségeinek kiterjesztése, a
  lakóhely közelében elérhető definitív ellátások és
  szolgáltatások kibővítése, ezáltal a betegutak lerövidítése és
  ennek központi támogatása egészségpolitikai prioritásunk. (Vagyis egyelőre csak terv, de megfontolandó, hogy az OEP ezt finanszírozza.)
 • A fenti célok új rendszerben történő megvalósításának hatékony működtetésére, szervezeti struktúrájára és finanszírozására
  az említett program tesz javaslatot. A felhívás várhatóan még az idei évben megjelenik, a pályázat benyújtására háttérintézményi konzorcium lesz jogosult.
 • A háziorvosi rendelők felszereléseinek bővítésére a Terület- és
  Településfejlesztési Operatív Program keretében (TOP-4.1.1-15 és
  TOP-6.6.1-15) az „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális
  fejlesztése” címen 22,272 milliárd forint keretösszeg áll
  rendelkezésre, a felhívások már a tavalyi év végén megjelentek.

Vagyis a háziorvosok már most kapnak támogatást ahhoz, hogy beszerezhessék a rendelőjükben is elvégezhető vérvizsgálatokhoz a berendezéseket. Ha az ön rendelőjében még nincs ilyen, az okokról kérdezze háziorvosát, gyógyszerészét.

Bocs, a gyógyszerészt hagyják békén!

Forrás: http://168ora.hu/vervizsgalat-haziorvosnal-kormany-tamogatja/