Amikor lényeges, hogy a laboreredmény néhány percen belül megszülessen… (x)

Önnek is egyszerűbbé tenné a diagnózis felállítását, a gyógyszerek felírását, a gyógyszerdózisok egyéni beállítását, netán a beteg beutalásáról való döntést, ha rendelkezésére állna a beteg aktuális PT-INR értéke, vagy azonnal tudná, hogy van-e fehérje vagy ketontest a beteg vizeletében? A válasz egyértelműen igen!

 

Az alapellátásban elérhető egészségügyi szolgáltatások bővítését és a betegút rövidítését szolgálva, a jövő kihívásának és a betegek elvárásának eleget téve, – a kormányzat egészségpolitikai prioritásaival egybecsengően – számos laboratóriumi mérés ma már egyszerűen és gyorsan – akár egy háziorvosi rendelőben, egy klinikai osztályon, a sürgősségi osztályon vagy egy szakrendelőbenis – elvégezhető.

diagon

A következő paraméterek akár betegágy melletti vagy háziorvosi rendelőben való meghatározására is van lehetőség:

PROTROMBIN IDŐ, NEMZETKÖZI NORMALIZÁLT RÁTA (PT-INR)

A K-vitamin antagonista véralvadásgátló gyógyszereket (pl. warfarin, acenokumarok) szedő betegeknél a dózis beállítása, illetve annak rendszeres vagy esetenkénti (pl. sebészeti beavatkozások, fogászati kezelések alkalmával) ellenőrzése jelentős terhet ró a betegekre. Hányszor kell a háziorvos-laboratórium-háziorvos útvonalat bejárniuk? Biztosan Ön is ismer olyan helyzeteket, amikor erre nincs idő, és egy szinte azonnali mérési eredmény hozzájárulhat a trombózis megelőzéséhez és akár életet is menthet.

Vizsgálatokkal igazolt, hogy a betegágy melletti vagy háziorvosi PT-INR monitorozással ellenőrzött antikoaguláns kezelés hatékonyabb, mint a hagyományos laboratóriumi vizsgálatokra támaszkodó folyamat. Háziorvosként vagy szakorvosként a Diagon magyar gyártmányú PT-INR-mérő készülékével (Coag S véralvadásmérő rendszer). Ön is valós (nem származtatott) mérést valósíthat meg a laboratóriumok pontosságával; és mindehhez elegendő kis mennyiségű ujjbegyből vett vér.

diagon

C-REAKTÍV-PROTEIN (CRP)

Könnyebben tudna diagnózist felállítani vagy az antibiotikum felírásáról dönteni, ha tudná, hogy mekkora a beteg CRP-szintje? Ehhez nem szükséges a “hagyományos” laboratóriumi vizsgálatra beutalnia a beteget, mert az ujjbegyvérből történő meghatározást elvégezve néhány percen belül megtudhatja, hogy mekkora a beteg CRP-szintje, azaz a gyulladás bakteriális vagy vírusos eredetű-e.

HUMÁN SPECIFIKUS SZÉKLETVÉR (FOB)

Ismerve azt, hogy a vastagbélrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés hazánkban és a korai diagnózis a kedvezőbb prognózis feltétele, jelentős szerep hárul a szűrővizsgálatokra. Bebizonyosodott ugyanakkor, hogy a behívásos szűrőrendszer nem kellőképpen hatékony, és igény mutatkozik arra, hogy az emberek a háziorvosuknál végezzék el a szűrést,- fájdalom- és beavatkozás-mentesen, néhány percen belül számszerű eredményt kapva. A székletvér vizsgálata háziorvosi rendelőben is elvégezhető, és a vastagbélrák mellett egyéb gyomor-és bélrendszeri vérzéses elváltozásokra is felhívhatja a figyelmet.

ALLERGÉNSPECIFIKUS IGE

Az allergiás betegek diagnosztizálása, az allergének azonosítása, a követendő diéta meghatározása vagy egy esetleges immunterápia megkezdése előtt egyaránt elengedhetetlen az allergénspecifikus IgE-szint meghatározás; a komponens alapú molekuláris allergiadiagnosztika. Erre ma már lehetőség nyílik, akár egy szakrendelőben, egy sürgősségi osztályon vagy egy háziorvosi rendelőben is, ugyanis a költséghatékony vizsgálat akár ujjbegyvérből is elvégezhető és mintegy 30 percen belül rendelkezésre áll a megbízható eredmény.

VIZELETPARAMÉTEREK: SŰRŰSÉG, PH, GLÜKÓZ, VÉR, KETONTEST, NITRIT, KREATININ, BILIRUBIN, UROBILINOGÉN, FEHÉRVÉRSEJT, FEHÉRJE

A különféle vizeletparaméterek gyors meghatározása döntő fontosságú például a húgyúti fertőzések esetén az antibiotikum-terápia szükségességének/hatásosságának megítélésére, vagy a terhesgondozás során a kismamák egészségi állapotának ellenőrzésére,- akár háziorvosi- vagy szakrendelőben, akár védőnői tanácsadáson. Redox-reakciókon alapuló működésű, színes vizeletcsíkok széles választéka biztosítja azt, hogy a választott vizeletparaméterek értékéről perceken belül tájékozódhasson.

 

A fenn felsorolt laborparaméterek alapellátás keretén belül vagy a betegágynál történő gyors meghatározása egyértelmű pozitív hozadékkal jár, mivel:

  • Elősegíthető a betegség diagnózisa, az állapotváltozás nyomon követése és a racionális gyógyszeres terápia
  • Csökkenthető a kialakult szövődmények, mellékhatások gyakorisága
  • Javítható a beteg együttműködése
  • Csökkenthető a betegállományban töltött munkanapok száma

diagon