Influenza: Visszavonulóban a fertőzés

Influenza: Visszavonulóban a fertőzés

Influenza: Visszavonulóban a fertőzés

Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága a 3-5 évesek között volt a legmagasabb.

A becslés szerint március 13-19. között 6 400 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, amely 42,2%-kal kevesebb, mint az előző héten. Csongrád megye kivételével valamennyi területen csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentéséből.

A betegek 21,1%-a gyermek, 33,9%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 31,1%-a, 13,9%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága a 3-5 évesek között volt a legmagasabb.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 11. héten nem érkezett jelentés.

Összegzés: Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma a 11. héten tovább csökkent, a főváros és öt megye területéről érkezett mintákban azonos arányban azonosítottak influenza A és B vírust. Továbbra is cirkulál a légúti óriássejtes vírus az országban, ezen a héten 12 betegnél igazoltak az elvégzett virológiai vizsgálatok RSV fertőzést.

Az idei influenza szezonban eddig 2 160 vizsgálati anyagot dolgoztak fel a Nemzeti Influenza Laboratóriumban, ahol 912 betegnél igazoltak influenza A és 73 betegnél influenza B vírus okozta fertőzést. Harmincöt esetben adenovírus, 158 esetben RS vírus kóroki szerepét állapították meg.

Forrás: http://www.weborvos.hu/hirek/influenza_visszavonuloban_a_fertozes/237758/