Laborvizsgálati eredmények azonnal, közvetlen a háziorvosnál székletvér – a vastagbélrák jelzője (cikk sorozat – 3. rész)

Laborvizsgálati eredmények azonnal, közvetlen a háziorvosnál székletvér – a vastagbélrák jelzője (cikk sorozat – 3. rész)

 

A háziorvosok által végezhető laborvizsgálatok következő eleme a székletvér vizsgálata, amelyet mindenképpen javasolt rendszeresen elvégeztetni.

laborvizsgalati-eredmenyek-azonnal-kozvetlen-a-haziorvosnal-szekletver-a-vastagbelrak-jelzoje-cikk-sorozat-3-resz

A tüdőrák után a vastagbélrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés Magyarországon. A Nemzeti Rákregiszter évente 8500 ezer új megbetegedést tart nyilván, és évente 5500-an halnak meg ebben a betegségben. A megbetegedés gyakorisága a 40. életév felett rohamosan növekszik, de a vastag- és végbélrák jellemzően az idősebbek, az 50 éves kor fölötti férfiak és nők betegsége. A betegség így 2,5 millió embert veszélyeztet.

A székletvér-teszt a betegség korai stádiumában felhívhatja a figyelmet a vastagbélrákra és egyéb gyomor- és bélrendszeri elváltozásokra.

laborvizsgalati-eredmenyek-azonnal-kozvetlen-a-haziorvosnal-szekletver-a-vastagbelrak-jelzoje-cikk-sorozat-3-resz-1

A pozitív székletvér vizsgálati eredmény azt jelenti, hogy valahol a béltraktusban vérzés fordul elő. Ezt a vérveszteséget okozhatja fekély, nyálkahártya-sérülés, vérző polip, gyulladásos bélbetegség, aranyér, orrvérzéskor vagy fogínyvérzéskor nyelt vér, továbbá okozhatja jóindulatú vagy rosszindulatú daganat is. Bármi – pl. polip vagy tumor –, ami betüremkedik az emésztőrendszer üregeibe, és ki van téve a széklet dörzsölő hatásának, hajlamos időnkénti vérzésre. Sokszor ez a kis vérmennyiség az első, és néha az egyetlen tünet a vastagbélrák korai stádiumában, ezért rendkívül fontos a székletvér-szűrővizsgálat elvégzése.

laborvizsgalati-eredmenyek-azonnal-kozvetlen-a-haziorvosnal-szekletver-a-vastagbelrak-jelzoje-cikk-sorozat-3-resz-4

A gyomor- és bélrendszeri vizsgálatoktól általában tartunk, félünk a fájdalomtól, a kellemetlen helyzettől. Ezért annak ellenére is a végsőkig halogatjuk a kivizsgálást, hogy tudjuk, a betegségek korai felfedezése esetén nagyobb az esélyünk a teljes gyógyulásra, és ilyen formában történő vizsgálat pedig fájdalom és beavatkozás mentes, és a www.haziorvosidiagnosztika.com adatai szerint 10 perc alatt, azaz megvárhatóan elvégezhető!

laborvizsgalati-eredmenyek-azonnal-kozvetlen-a-haziorvosnal-szekletver-a-vastagbelrak-jelzoje-cikk-sorozat-3-resz-3

A vizsgálat elvégzése előtt nem szükséges diétát tartani, mert véres, nyers húsok fogyasztása után is biztos eredményt adnak az erre megfelelő tesztek.

Ezt a fájdalom mentes vizsgálatot 50 éves kor fölött évente szükséges lenne elvégezni (akkor is, ha nincs tünet), vagy amikor az orvos azt más okból javasolja (ismeretlen eredetű vérszegénységre utaló vagy egyéb tünetei vannak, mint pl. véres vagy sötét, szurokszerű széklet).

Az adatok szerint a szűrési programok ellenére Magyarországon érdemben nem javultak a halálozási statisztikák. Ez jelentős részben annak köszönhető, hogy a szűréseken a megcélzott korosztálynak csak a töredéke vesz részt, holott népegészségügyi szinten is kimutatható eredményt csak akkor lehet elérni, ha legalább az érintettek 70 százalékát megszűrik.

Szakemberek szerint a behívásos szűrőrendszerrel nem lehet eredményt elérni. Szerintük hasznosabb lenne országos kampányokat indítani, hogy az emberek önként menjenek el a szűrésekre. Ezt mi kiegészítenénk azzal, hogy mindenképpen jelentős eredményjavulás lenne elérhető, ha az emberek a saját háziorvosuknál is el tudnák végeztetni ezt a tesztet.

laborvizsgalati-eredmenyek-azonnal-kozvetlen-a-haziorvosnal-szekletver-a-vastagbelrak-jelzoje-cikk-sorozat-3-resz-2

A vizsgálatot a www.haziorvosidiagnosztika.com szerint olyan teszttel kell végezni – amellyel teljesen egyet is tudunk érteni -, amely diagnosztikai értékű, számszerű eredményt szolgáltat mérőműszerrel, hiszen az esetlegesen téves pozitív eredmény hatalmas károkat okozhat az emberek lelkében és életében az indokolatlan pánik révén.

Mindenképpen javasoljuk, hogy az emberek kérjék ennek a vizsgálatnak a helyben történő elvégzési lehetőségét a háziorvosuktól, elkerülendő a beutalós, hosszú időt igénybe vevő, hosszú várakozási időt jelentő laboratóriumi vizsgálatot!

Forrás: Csomor Flórián

Forrás:https://www.hirmagazin.eu/laborvizsgalati-eredmenyek-azonnal-kozvetlen-a-haziorvosnal-szekletver-a-vastagbelrak-jelzoje-cikk-sorozat-3-resz