Méhnyakrákjelek: minden nőnek ismernie kell

Ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk magunkon, haladéktalanul forduljunk orvoshoz. A legjobb pedig, amit tehetünk, hogy minden évben elmegyünk rákszűrésre, hiszen a betegség gyógyítására akkor van a legnagyobb esély, ha még a korai szakaszban felismerik.

Abnormális vérzés

Ha ismeretlen eredetű hüvelyi vérzésünk van, azaz nem a menstruációnk szokásos időpontjában vérzünk, illetve a vérzés más színű, erősebb vagy bármilyen szempontból szokatlan, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Méhnyakrákra utalhat a menopauza utáni vérzés is.

A becsült adatok alapján a fogamzóképes nők 10-15 százaléka rendszeresen átéli az endometriózissal járó fájdalmat és egyéb kellemetlen tüneteket. Az alhasi panaszok 15-20 százalékáért ez a felelős, bővebben erről az alábbi cikkünkben olvashat!

Alhasi fájdalom

Az abnormális vérzéssel együtt alhasi fájdalom is jelentkezhet – lehet kiterjedt, vagy olyan is, ami az alhas egy-egy kisebb területére koncentrálódik. Ha a fájdalom új keletű, és nem kapcsolódik a menstruációs ciklusunkhoz, menjünk szakemberhez. Intő jel lehet a vizelésnél illetve nemi élet közben érzett fájdalom is.

A méhnyakrák egyik jele lehet az alhas tájékán jelentkező fájdalom

méhnyakrák egyik jele lehet az alhas tájékán jelentkező fájdalom

Szokatlan folyás

Zavaros, furcsa szagú váladék ürülése a hüvelyből szintén nem jó jel –  a folyás emellett vízszerű is lehet. Természetesen a hüvelyfolyásra számos egyéb magyarázat is létezik, így önmagában nem számít ráktünetnek, de ettől függetlenül jó, ha konzultálunk róla egy orvossal.

Szédülés, kimerültség

Ha a többi tünet mellett gyakran érezzük magunkat szédelgősnek, gyengének, kimerültnek, az sem jelent jót – bár természetesen ennek is sok más oka lehet a méhnyakrákon kívül is, így önmagában még nem ad okot komoly aggodalomra.

Székelési szokások megváltozása

Ha székletünk minősége, mennyisége, illetve a székelés megszokott ritmusa, gyakorisága megváltozik anélkül, hogy az életmódunk bármiben is változott volna, az is lehet tünet. Ha pár nap vagy egy hét alatt minden visszaáll a megszokott rendbe, akkor ne aggódjunk, de ha nem, menjünk el orvoshoz.

Forrás: prevention.com