Miért nem a háziorvos vizsgálja a vérem?

Miért nem a háziorvos vizsgálja a vérem?

Ki ne akarná megkímélni magát az állandó laborba járás kellemetlenségeitől? Hát nem lenne jobb, ha az általunk évtizedek óta ismert háziorvos tudná elvégezni az alapvető laborvizsgálatokat? De bizony! Kevesen tudják, hogy erre tavaly óta törvényi lehetőség is van. Sőt, a megfelelő diagnosztikai eszközök is rendelkezésre állnak, mi több, hazai gyártásúak. Akkor mi a gond? Energia, idő, pénz. Bár ez utóbbi talán nem is akkora probléma.

Az egészségügyi alapellátásról szóló, tavaly elfogadott törvény immár lehetővé teszi, hogy ha a háziorvos a meglévő szakképesítésen kívül egyéb szakvizsgával is rendelkezik – például belgyógyász, kardiológus, fül-orr-gégész –, az OEP-pel kötött szerződés birtokában ezt a szakmáját is tudja gyakorolni, finanszírozottan. Érintett betegeiket elvileg nem kellene továbbküldeniük a szakrendelésekre, hanem saját maguk részesítenék őket szakellátásban. Ezzel tehermentesítenék részben a járóbeteg-szakellátást, a kórházakat és a laboratóriumokat is.

diagon2Ki akarna órákat utazni, hosszú sorokat kiállni, ha e vizsgálatokat a lakhelyén saját háziorvosa is el tudja végezni? Aligha kérdés, hogy diagnosztikával megerősödő alapellátásé a jövő. Az viszont kérdés, hogy ez a jövő tőlünk milyen messze van. A diagnosztikai eszközök ugyanis már egy ideje rendelkezésre állnak. Olyan magyar gyártású berendezések vannak forgalomban hazánkban, amelyekkel a háziorvosok “saját hatáskörben” el tudják végezni azokat a vizsgálatokat, amelyekért manapság a központi laboratóriumokba zarándokolnak a páciensek.

 

 

A magyar DIAGON cég például már 2008-ban felismerte, hogy a diagnosztika fejlődési iránya a megbízható, valós mérésen alapuló, gyors eredményt szolgáltató és teljes vérből történő vizsgálatok felé mutat. Elkezdte saját PT-INR mérőkészülékének kifejlesztését, amely 2011-ben került forgalomba. Ez volt a világon az első olyan műszer, amely már valós mérésen alapuló, nem valamilyen származtatott eredményt szolgáltatott. A háziorvosi praxisokban jelenleg már több mint 600 db CoagS üzemel.

Akkor mi a gond?

Na, abból van bőven. Elsősorban nincs elég háziorvos. Bár az egészségügyi kormányzat is próbálja ösztönözni, hogy a betegek minél nagyobb hányada már a háziorvos rendelőjében szakellátásban részesüljön, egyelőre kevés az idő, energia és főleg pénz, amiért ezt a pluszmunkát a többség vállalná – mondta el a 168 Óra online-nak Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke.

Ráadásul az OEP a háziorvosi diagnosztikai berendezéseket még nem finanszírozza, pedig használatukkal nagy tehertől szabadulna meg orvos, beteg, kórház és labor egyaránt. És látványosan lerövidülnének a betegutak.

Pedig a háziorvosok alapvető funkciója épp a “szűrés” lenne. Azaz neki kellene eldönteni, hogy egy adott beteg kezelhető-e az otthonában, vagy szükséges további vizsgálat/kórházi felvétel. Akinek nincsen nagy baja, azt el kellene látnia, akinek meg olyan problémája van, hogy további vizsgálat kell a diagnózishoz, akkor tovább kellene utalnia szakrendelésre.

A kezelőorvos joga a legalkalmasabb vizsgálati és terápiás módszerek megválasztása, a laboratóriumi vizsgálatok elrendelése. Ideális esetben a laboratóriumi beavatkozások helyben történő elvégzése és értékelése.

Egy prothrombin vizsgálat költsége nagyságrendileg 500 forint – körülbelül másfél buszjegy ára -, miközben ma sok helyen a vérvételért a beteg 1000-2000 forintot fizet ki, ami nem jelentkezne részükre költségként.

Manapság egyre inkább az az elvárás a betegek részéről, hogy lakóhelyükhöz minél közelebb, a lehető leggyorsabban és megbízható minőségben szülessenek meg a laboratóriumi eredmények. Ennek első logikus helyszíne a háziorvos rendelője. Ott még a vérét is szívesebben adja az ember… Főleg ha az csak egy csepp!

Miért nem történik mégsem semmi?

A kérdést feltettük az egészségügyi államtitkárságnak is, de lassan egy hete nem kapunk rá választ. Ahogy válaszolnak, frissítjük a cikket.

Forrás: http://168ora.hu/miert-nem-haziorvos-vizsgalja-verem/