Molibdén: nincs nélküle méregtelenítés

Keveset hallunk róla, pedig nagyon fontos nyomelem a molibdén, igencsak fontos a szerepe az egészség megőrzésében.

Mi mindenért felelős?

A molibdén részt vesz a húgysav képzésében. Aktiválja a máj méregtelenítő enzimjeit, így felgyorsul a felesleges aminosavak lebomlása. Fontos a csontok, az inak és porcfelszínek képzéséhez. A fogzománcba a kalciummal együtt épülve csökkenti a fogszuvasodás és az ínyproblémák esélyét.

Befolyásolja a szervezetben a réz mennyiségét, így közvetve a vas- és a cinkháztartásba is beleszól. Nélkülözhetetlen a férfipotencia és a nemzőképesség fenntartásához.

Csökkenti az allergiás, asztmás tüneteket. Hatással van az idegrendszer kiegyensúlyozott működésére.

Miben található meg?

Első számú lelőhelye a borjúmáj, a gabonafélék, a zöld leveles zöldségfélék, a hüvelyesek (bab, borsó, lencse) és a barna rizs.

Egészséges felnőtteknél ritka a molibdénhiány, de a molibdén hasznosulását elősegítő vegyület hiánya egy ritka, örökletes betegség, mely kisgyermekkorban végzetes lehet.

A molibdén hiánya felnőttek esetében hozzájárulhat bizonyos betegségek – alkoholos májkárosodás, alkoholos idegrendszeri károsodás, köszvény, húgysavas vesekárosodás, szívritmuszavar, szürkületi vakság – kialakulásához.

Molibdén többek között a gabonafélékben is található

A méregtelenítéshez nélkülözhetetllen molibdén többek között a gabonafélékben is található

Mennyi kell belőle?

A napi ajánlott molibdénfelvétel életkorfüggő:

  • 0-3 éves korban: 15-50 mikrogramm (µg)
  • 4-6 éves korban: 30-70 µg
  • 7-10 éves korban: 50-150 µg
  • Serdülőknél és felnőtteknél: 74-250 µg

(A molibdén napi szükségletét a 2008-as EU RDA táblázat szerint átlagosan 50 µg-ra csökkentették a korábbi 250 µg értékről, de sok forrás még mindig ezt az értéket jelöli meg ideális fogyasztásnak. Az USA-ban 75-250 µg molibdén fogyasztását tartják optimálisnak.)

Fontos!

A napi ajánlott bevitel értéke megnő intenzív méregtelenítő funkciót igénylő betegségek, mint pl. köszvény, alkoholizmus, veleszületett aminosav-anyagcsere zavarok, csont-ízületi rendellenességek vagy időskori porckopás stb. esetén.

A molibdén túladagolása se jó! Golyvát, hasmenést, növekedési zavarokat, rézfelszívódási elégtelenséget, köszvényszerű tüneteket okozhat. Várandós és szoptatós anyák lehetőleg kerüljék a nagyobb mennyiségű molibdén bevitelét.

Forrás: http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/belgyogyaszat/cikkek/molibden_nincs_nelkule_meregtelenites/20161207141352